Spieren brengen botten in beweging! Dankzij onze spieren kunnen we de bewegingen maken die we in ons hoofd bedenken.  Ondanks deze eeuwenoude informatie worden spierproblemen nog vaak over het hoofd gezien bij klachten en pijn van het bewegingsapparaat van paarden. Een stresspoint (ook vaak myofasciaal triggerpoint genoemd) is een pijnlijke spierverharding in de dwarsgestreepte spiervezels, welke soms maar enkele millimeters is. Waarschijnlijk door een gebrek aan diagnostische kenmerken, maar ook door onwetendheid van velen over de gevolgen van triggerpoints, is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek bekend over spierproblemen en de behandeling van triggerpoints.

 

Gelukkig zien we de afgelopen jaren wel  steeds meer ontwikkelingen op dit gebied en wordt met de opkomst van dry needling (ook voor paarden!) steeds meer aandacht geschonken aan deze vervelende veroorzakers van vele bewegingsproblematieken.

 

Wat zijn stresspoints?

Een door Jack Meagher genoemd Stresspoint is een (zeer) pijnlijke drukplek, in de meeste gevallen alleen gevoelig bij aanraking en kan uitstralingspijn geven. In dit punt zijn er verklevingen van de spiervezels vast te stellen, wat  een verandering in de spierfunctie betekent. Over het algemeen vaak zichtbaar als spierverkorting of spierkrachtafname. Bij paarden is het vaak direct zichtbaar door een verschil aan inbuigmogelijkheden in de hals/het lichaam, of paarden met een verkorte pas. Voor meer signalen of problemen die veroorzaakt kunnen worden door stresspoints, verwijs ik graag naar pagina over veelvoorkomende problemen op de website van onze praktijk.

 

De behandeling van stresspoints

Jack Meagher is de grondlegger van de behandeling van stresspoints, zowel humaan als voor paarden. Zijn methode is gebaseerd op het benaderen van de triggerpoints met gepaste kracht, in combinatie met compressies en cross fiber technieken. Een goede Jack Meagher Masseur is in staat om de juiste druk op exact de juiste locatie toe te passen, zodoende het paard zo kort mogelijk te hoeven hinderen en zoveel mogelijk profijt van een behandeling te geven. Er wordt vaak geschreven door masseurs dat er een behandeltraject wordt gestart, echter mijn missie is om niet meer dan 2 keer in een korte periode aan een paard te hoeven werken. Als je de juiste punten op de juiste manier benadert, zul je zien dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam enorm is en meehelpt in het proces.  Daarnaast speelt de juiste training en trainingsbelasting een hele belangrijke rol. Met alleen masseren kom je er vaak niet. Spieren moeten sterk gemaakt worden! Sterke  en tegelijkertijd ontspannen spieren zijn de sleutel naar blessurepreventie en dus naar succes.

 

Zelf eerst ervaren?

Wegens tijdgebrek behandel ik zelf nauwelijks humane patiënten, echter als je wil ervaren hoe een triggerpoint en een behandeling ervan voelt , neem dan gerust contact op. Dit laat ik iedereen graag ervaren en kan eenvoudig in de stal gebeuren.

STRESSPOINTS

Een dwarsgestreepte spier bestaat uit verschillende spierbundels.

Deze spierbundels bestaan weer uit een groep spiervezels. Stresspoints ontstaan op diverse plekken in het lichaam, maar met name op plekken dichtbij de (pees)overgang naar het bot.

 

 

Vragen of opmerkingen

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Bedankt voor uw bericht. Wij doen onze uiterste best om u binnen 24 uur te antwoorden.